Hevospankin harrastetalli erikoistunut western-ratsastukseen Meri-Porissa, Yyterin kupeessa sijaitseva Hevospankin harrastetalli tarjoaa mukavaa puuhastelua hevosten parissa. Harrastetalli on Ritva ja Eero Vesalalle elämänmuoto, joka työllistää aamusta iltaan.

Western-ratsastus on työskentelyä hevosen kanssa; ratsastaja käyttää omaa kehoaan vuorovaikutuksessa ratsunsa kanssa. Hevosen hallinta on eritoten tärkeää ja yhteistyön on oltava saumatonta.

Hevosen hoito ja hallinta lännen tyyliin vaatii kärsivällisyyttä ja luottamusta kummaltakin osapuolelta. Uppiniskaisinkin hevonen on sulaa vahaa ja oppii pian luovuttamaan johtajuuden ihmiselle, kun sitä käsitellään oikein.

Western-ratsastuksessa satula on pehmoisempi, jalustimet ja siivekkeet ovat massiivisemmat kuin normaalisti. Suitsistakin on valittu kuolaimeton vaihtoehto, koska se on opettelutilanteessa hevoselle ystävällisempää ja toimii aivan yhtä hyvin.

Rauhallinen, siisti ja sopivan pieni talliympäristö houkuttaa myös Yyterin matkailijoita. Kaikki halukkaat pääsevät ratsaille kokeilemaan tai tutustumaan niin western- kuin tavallisenkin ratsastuksen saloihin.

Ratsastajien ikähaarukka liikkuu 5: ja 95:n ikävuoden välillä ja pienilläkin taidoilla uskalletaan tulla. Lapset pääsevät hevosen selkään myös ohjaajan talutuksessa.

Vesalat avasivat tallinsa ulkopuolisille Yyterin matkailua tukemaan vuonna 1999. Hevosten kanssa jo 60-luvun alusta puuhastellut pariskunta ei ole katunut päätöstä. Talli pyörii silkasta rakkaudesta hevosiin.

Teksti ja kuva: Heidi Malmivuori